COMMON PHASE I
Szolnok
Zlin 242L
COMMON PHASE II
Moose Jaw
Raytheon Harvard II


HELICOPTER
(PHASE III)

SzolnokCOMMON PHASE IIB
Moose Jaw
Raytheon Harvard IICOMMON PHASE III
Moose Jaw
Hawk 115FIGHTER PHASE IV
Cold Lake
Hawk 115

 

Cold Lake


CFB COLD LAKE

A Kanadai Erők Bázisa (CFB) Cold Lake 250 tengeri mérföldre van CFB Moose Jawtól, észak nyugatra, és ahhoz hasonló kontinentális éghajlata van. A napi hőmérséklet minusz 17 fok Celsiustól januárban, plusz 17 fok Celsiusig terjed júliusban. Ez megköveteli a tanulóktól, hogy ismerjék a kontinentális éghajlat jellegzetességeit, ami váltakozik a szinte sarki időjárás és a magas hőfokok között. Ezáltal a gyakorlási lehetoségek is tágulnak, mivel az NFTC tanulót arra készítik föl és arra oktatják, hogy bármilyen lehetséges időjárásban képesek legyenek repülni, számítva arra, hogy a jövőben bármilyen klímában lehet majd bevetésük.

 


CFB Cold Lake légifelvétel
A repülőtér adottságai


Cold Lake Repülőtér tervrajza

A CFB Cold Lake a Kanadai Légierők első hadi bázisa és manapság két hadműveleti CF-18 repülőszázadot támogat, a CF-18 hadműveleti gyakorló századot, valamint a Repülő Műszerészeti és Tesztelő Bázist (AETE). A párhuzamos kifutópályákon kívül még van egy harmadik, amelyik keresztezi őket. A navigációs és megközelítő rendszerek egy átfogó sora teljes rugalmasságot biztosít a változó időjárás dacára is, és teljes gyakorlási értéket biztosít a tanuló pilótáknak.

A légierő taktikai gyakorló központja (AFTTC)

Az AFTTC kulcs-elementumait kombinálja a sikeres légierő tréningnek: virtuálisan nem korlátozott légtér, könnyen elérhető terület, CF-18 ellenséges légierő, és a kanadai hagyományosan profi repülőzés.

Az AFTTC ad helyt az évente tartott 'Maple Flag'-nek, ami nagyszabású nemzetközi gyakorlat, és amit CFB Cold Laken tartanak 1978 óta. A 'Maple Flag' nagyfontosságú gyakorlat, amely magas szintű, szimulált légi-csata környezetét biztosítja a pilótáknak. A levegőbeli hadgyakorlat tartalmaz elektromos fenyegetéseket, úgy a levegőből, mint a földről és teljes egészében kihasználja Cold Lake teljes légi-fegyver használati területét. A gyakorlat hozzávetőleg 120 repülőgépet és 4.500 személyt foglalkoztat hat héten keresztül, minden évben egyszer.

Légtér

Ugyanúgy, mint CFB Moose Jaw esetében, a Cold Laki gyakorló terület is közvetlenül elérhető a légi-bázisról, és semmiféle civil ügynökség közbenjárása és ellenőrzése nem szükséges.

A CFB Cold Lake-i gyakorló terület óriási, mintegy 700.000 négyzetkilométer. Ez látható, ha körterületét rávetítjük Európa térképére (ugyanazt a léptéket használva a két térkép esetében).

CFB Cold Lake mélyrepülési terület és a taktikai légifegyverek használati területe, rávetítve Európa térképére

A Cold Lake-i légi-fegyverek használati területét (CLAWR) tartják a legjobb taktikai tréning területnek a világon és ez az AFTTC alapköve. Mivel néhány mérföldnyire CFB Cold Laketől északra terül el, Alberta tartomány észak-keleti részében és mélyen benyúlik Saskatchewan észak-nyugati felébe, a fegyverek használati területe közel 10.000 négyzetkilométer lakatlan gyakorló terület. És ennél még nagyobb, nem-korlátozott légtér áll a repülőről-repülőre való harc gyakorlásának rendelkezésére.

A CLAWR jellemzői közé tartozik:
 • Azonnal elérhető gyakorló terület; egyetlen frekvencia változással a bázis fő vonaláról a fegyverhasználati területre kapcsolható, így szinte azonnal a fölszállás után a repülo már taktikai gyakorlatokat végezhet.
 • Több mint 100 háromnegyedes léptékű célpont komplexum, mindegyikük légtéri- és csatatéri felszerelések alakzatai.
 • Négy szimulált ipari létesítmény.
 • Hét teljes méretű szimulált repülőtér, beleértve a célpontok elrendezését.
 • 16 repülőnek való tér, amely a légi csata manőverezésére szükséges (ACMR), utólagos kikérdezési lehetőséggel 4 Wing-ben.
 • Nagy terület a repülőről-repülőre csata számára, az újratöltésre a légtérben, repülőről-repülőre tüzelésre, magas szögű bombázásra és szuperszonikus mélyrepülésre.
 • Nem-gyakorlati részleg, mely képes megállapítani a működő és nem működő bombák, rakéták és fegyverek számát.
 • Teljesen fölszerelt hadműveleti teszt és annak értékelési lehetősége.
 • A földterület váltakozó képe, hegyes vidékektől tavakig.
 • Sík, európai típusú erdős terület.
További légtér- és hadműveleti támogatás, amelyet 4 Wing Cold Lake biztosít:
 • Eligazítási-, valamint utólagos kikérdezési lehetőségek.
 • Földi ellenőrzést biztosító radar.
 • Csendes tömeg felszállási lehetőség
 • 'SHORAD' visszanyerési lehetőség
 • Védekezési tréning a légtérben
 • Háttér-lehetőség a tervezésre és értékelésre
 • Helikopter keresés és mentés.
NFTC Multi-Purpose Facility
A 4 Wings az NFTC több-rendeltetésű gyakorló- és karbantartó telepe (TMF); 5.000 négyzetméteren fekszik és arra tervezték, hogy az NFTC repülőgép-karbantartási-, és a tanulók gyakorlási aktivitásainak adjon otthont. Az építkezés 2001 januárjában kell befejeződjön, és a következőket tartalmazza:
 • Egy hangárt és repülő javítási területet, az összes ehhez szükséges műhellyel;
 • Egy működtetési területet, ahonnan az összes repülési és karbantartási aktivitásokat felügyelik;
 • A szimulátoros tréning komplexum, amely helyt ad a repülési gyakorlatok eszközeinek, az oktató muködésének, eligazítási és feladat utáni kikérdezési termeknek, komputer és karbantartási helyiségeknek;
 • Egy gyakorló terület, amely tartalmaz egy nagytermet, két osztályt, 10 eligazítási/kikérdezési termet, egy könyvtárat és repülés-tervezési területeket;
 • Egy adminisztratív zónát a tanulók, az oktatók, a légierők és a bombázók vezető személyzete számára;
 • Elektromos hozzáférés, a terminálokon keresztül, az egész épület területén, az NFTC oktató szoftveréhez és a management programokhoz.
Szolgáltatások és kényelmi szempontok

A légierő CFB Cold Lake-i teljes közösségét Medley néven emlegetik. Ki szolgálja egy teljes házi infrastruktúra. A gyakorló csoportok számára elhelyezés és étkezés biztosítható. Közel vannak a szórakozási és szabadidős lehetőségek is, köztük 18 golfpálya és néhány az ország legjobb vadászati és halászati helyei közül.

Medley egyike a három láncszemnek, amely a 'Három-Város'-hoz tarozik: Grand Center, Cold Lake és Midley. 2.500 katona, 3.500 családtag és 1.000, a bázison alkalmazott civil tartózkodik a zónában.

CFB Cold Lake átfogó alkalmatossági-, szolgáltatási- és támogatási rendszerrel látja el lakóit. Ide értendő a kórház, tábori lelkészek, napközi otthonok és háztartást támogató szolgáltatások. A családi tanácsadás és a támogató szolgáltatásokat a Családi Közösséget Támogató Szolgáltatások nevű szervezet koordinálja.

A szabadidős foglalkozásokat alaposan kifejlesztették, hogy a közösség szükségleteinek eleget tegyenek, és hogy a katonaság tagjai elérhessék és megtarthassák fitness szintjüket. A CANEX vásárlási központ különféle üzletekkel van ellátva.

A CFB Cold Lake-i központ három órányi autóútra van Edmontontól, Alberta fővárosától. Edmontontól nyugatra, szintén három órányi autóútra, van a Jasper Nemzeti Park, a Sziklás Hegységben.

Történelem

A Kanadai Légierők kiválasztotta a Cold Lake-i területet légi-fegyverek gyakorló bázisául, és az állomás építése már 1952-ben megkezdodött. A választásban olyan elemeket vettek figyelembe, mint a lakosság sűrűsége, elérhetőség, időjárás, jövőbeni fejlesztési lehetőségek és a föld alkalmassága repüőtér építésére. 1953-ban a szövetségi kormány aláírt Alberta és Saskatchewa tartományokkal egy szerződést, amely egy 180 x 65 km terjedelmű földterület fölötti légi-fegyverek használatáról szólt. A bázis 1954-ben megkezdte működését.

A Cold Lake-i légi-fegyverek használati területe eljutott arra a pontra, hogy a világ egyik legjobbjának számit a maga nemében.

A Cold Lake-i közösség hagyományosan szeretettel fogadja a katonai pilótákat. Lelkesen terjesztik ki vendégfogadási bizottságuk működését az NFTC személyzetének és tanulóinak ellátására.

 


  <<< vissza | főoldal | hírek | történet | koncepció | program elemzés | jelentkezés | kapcsolat |