COMMON PHASE I
Szolnok
Zlin 242L
COMMON PHASE II
Moose Jaw
Raytheon Harvard II


HELICOPTER
(PHASE III)

SzolnokCOMMON PHASE IIB
Moose Jaw
Raytheon Harvard IICOMMON PHASE III
Moose Jaw
Hawk 115FIGHTER PHASE IV
Cold Lake
Hawk 115

 

Szolnok

Szolnok Megyei Jogú Város Budapesttől 100 km-re keletre a Tisza és Zagyva folyók találkozásánál, az Alföld vízi, szárazföldi és vasúti csomópontjában fekszik. A 78 ezer lakosú település az ország 11. legnépesebb városa, gazdasági, kulturális, idegenforgalmi, oktatási és egészségügyi központ.

Már a város kialakulásakor adott volt az az átkelőhely és közlekedés funkció, amely napjainkban is meghatározó. Az ezen alapuló kereskedelem, illetve az erre megtelepedő ipari szerepkör végig kísérte Szolnok fejlődését.

A vasút megjelenésével kereskedelmi és elosztó szerepköre csak tovább erősödött, ipara a gyári nagyiparral bővült, melyhez később dinamikus ágazatok kapcsolódtak.

Jellemző a városra az igazgatási, valamint az erősödő kulturális és szolgáltatási funkció is. A város fejlődési perspektívái szorosan összekötődnek az Alfölddel, az ország nagy és különleges adottságú régiójának lehetőségeivel.

Tisza Szálló és Gyógyfürdő

Szolnok a történelme során több ízben szenvedett jelentős károkat, így napjainkra kevés műemléke maradt.

Az idelátogató mégis találhat számos, szép épületet, teret, utcarészletet, amit megőrizhet emlékezetében.

A Tabán városrész újjáépített, de az egykori halászfalu utcaszerkezetét megőrző emberléptékű házai között várja vendégeit a Tájházi Múzeum, ahol hajdan itt élők tárgyai, használati eszközei között átérezhetjük a kor hangulatát.

A Tisza partján, az egykor mint-egy tíz-holdas versailles-i stílusú park közepén épült fel 1928-ban a Tisza Szálló és Gyógyfürdő. Az itt talált termálvíz kiválóan alkalmas reumatikus és mozgás-szervi betegségek gyógyítására, gyomorbetegségek enyhítésére.Ferences templom

A Tisza és a Zagyva torkolatánál látható a carrarai márványból készült Damjanich-emlékmű, mellette a határainkon túl is rangot szerzett Művésztelep - mely az ország legrégibb alkotótelepe - és kissé távolabb a szerényen meghúzódó Vártemplom.

A Tisza-parti sétány mellett elterülő Verseghy park szobraival, csobogóival, szebbnél-szebb virágaival, idősek és fiatalok egyaránt kedvelt sétáló- és szórakozóhelye. Innen csak néhány lépés a Szigligeti Színház gyönyörűen felújított országosan is kiemelkedő szépségű épülete és rangos színészi gárdája. Az épület mellett a színház névadójának, Szigligeti Edének a szobra áll.

A patinás Tisza Szálló melletti parkban találkozhatunk városunk szülöttének, Verseghy Ferenc költőnek bronz portréjával, valamint, az evangélikus, a református, és a műemlék Belvárosi katolikus templom ég felé nyúló tornyaival és tiszteletet parancsoló épülettömbjeivel. Az 1902-ben épült egykori zsinagóga falai között a Szolnoki Galéria kiállításait láthatjuk.

A Tisza hídjától a városba vezető főutcán megcsodálhatunk jónéhány, régmúlt időből megmaradó épületet, mint például a Varga Katalin Gimnázium, a Bíróság, a Megyeháza, a Tudomány és Technika Háza, valamint a Városház épületeit.

Damjanich János Múzeum udvara
Miután megpihentünk a Kossuth tér szökőkutas, virágoktól tarka árnyékos padjainak egyikén, az építészetileg is élményt nyújtó Damjanich János Múzeum kiállításaiban gyönyörködhetünk.

A Tiszától körgáttal védett Tiszaliget hatalmas fái alatt sportlétesítmények, vendéglátóegységek húzódnak meg. A sportolásra, pihenésre, kikapcsolódásra vágyók számára kínál sokféle lehetőséget. Azok a látogatók, akik aktívan kívánják tölteni az idejüket, sokrétű elfoglaltságot találhatnak.

2011. január 21-én került átadásra a Tiszavirág híd. A beruházás a „Szolnok a Tisza fővárosa” program keretében valósult meg. A Tiszavirág híd egy kerékpárúttal ellátott gyaloghíd Szolnokon, ami a belvárosi Tiszai hajósok terét köti össze a Tiszaligeti Termálstrand és Élményfürdő főbejáratával. A híd tömege 550 tonna, hossza 444 méter, ezzel Közép-Európa leghosszabb gyaloghídja. A híd formája a névadó tiszavirágot mintázza.

Szolnok a vizek városa, de a két folyó adta sportolási lehetőségeken kívül - úszás, csónaktúrák, horgászás - a vadászat, lovaglás és sportrepülés nyújthat kellemes kikapcsolódást. Szolnok és környéke ma is gazdag természeti értékekben. A Holt-Tisza vize nyáron fürdőzésre, télen korcsolyázásra alkalmas és egész évben a horgászok paradicsoma. A tiszai kirándulóhajókról megtekinthető érintetlen ártéri erdők az eredeti arculatukat őrzik.

 


  <<< vissza | főoldal | hírek | történet | koncepció | program elemzés | jelentkezés | kapcsolat |