COMMON PHASE I
Szolnok
Zlin 242L
COMMON PHASE II
Moose Jaw
Raytheon Harvard II


HELICOPTER
(PHASE III)

SzolnokCOMMON PHASE IIB
Moose Jaw
Raytheon Harvard IICOMMON PHASE III
Moose Jaw
Hawk 115FIGHTER PHASE IV
Cold Lake
Hawk 115

 

Moose Jaw


CFB MOOSE JAW

A Kanadai Erők Bázisa (CFB) Moose Jaw, 15 Szárny otthona, Kanada központjában van, 71 km-re Reginától, Saskatchewan tartomány fővárosától nyugatra. A 15 Szárny feladata, hogy pilóta tréningeket folytasson.

CFB Moose Jaw általános kontinentális éghajlat alatt áll, ami erős változással jár egyik évszaktól a másikig. A napi átlag hőmérséklet változik minusz 14 C foktól januárban, plusz 20 C fokig júliusban. A sziklás hegység nyugatról megvédi az esőtől és a hótól, ezáltal kiemelkedően jó repülési időjárást biztosítva a gyakorlatokhoz.


CFB Moose Jaw légi felvétel


Moose Jaw Reptér tervrajza
A repülőtér adottságai

A CFB Moose Jaw teljes felszerelésű hadi repülőtér, párhuzamos kifutópályákkal, a fölszállási és visszatérési műveletek teljes mátrixával.
Kéznél van átfogó sora a navigációs- és leszállást segítő eszközöknek, amelyek maximális rugalmasságot biztosítanak a különböző időjárási körülmények között, és maximális gyakorló értékük van, mert biztosítják a tanulópilóták biztonságos környezetét.

Légtér

CFB Moose Jaw meglehetősen nagy - kb. 22.000 négyzetkilóméter - katonai légtérrel rendelkezik, amelyben gyakorlatilag nincsenek repülési megszorítások, és amelyet gyakorló repüléseknek szentelhetnek. A repülőtér ennek a katonai repülési zónának a közepén van, ezért mindenfajta gyakorlási tevékenységre közvetlenül alkalmas. Nincsenek szükségtelen átszállások, ezzel egy magasabb szintű koncentrációt lehet elérni az NFTC tréning feladataiban.


CFB Moose Jaw Gyakorló Repülési Terület

Szárazföldi Gyakorló Komplexum

A 15 Szárnynak otthont adó komplexum egy nemrégiben készült kétszintes épület, 9.500 négyzetméternyi alapterülettel. Azzal a céllal készült, hogy eleget tegyen az NFTC tréning- és adminisztrációs követelményeinek.

A komplexum jellemzői:
  • Főbejárat, amely egy kétszintes átriumba nyílik. Ez mindkét szint számára központi területnek és társalkodónak szolgál, meg 'tág értelemben vett' könyvtárként is működik.
  • Az oktatási terület magába foglal egy nagytermet, amely két osztályra osztható, hat amfiteátrum típusú osztályterem, 65 terem, ahol a tanulók egyéni eligazítása, illetve az utólagos megbeszélése zajlik, négy repülőgép szimulátor, és négy készenléti szoba.
  • Egy adminisztratív terület, amelyik munkaterületet és irodákat biztosít a szárazföldi oktatók, a szimulátoros oktatók, az oktatószoftver fejlesztő és a karbantartó személyzet, a szimulátort karbantartó személyzet, a repülő oktatók, a nemzeti hadiflotta képviselői, valamint a Kanadai Erők és a Bombázó program vezető személyzete számára.
  • Elektromos hozzáférés az oktatószoftverhez és a referencia adatbázishoz minden osztályból, eligazításra szolgáló terem, készenléti terem, irodák és munkahelyek.
Szolgáltatások és kényelmi szempontok

A CFB Moose Jaw önállóan működő intézmény, amely rendelkezik minden - egy hadi bázison szükséges - kellékkel.

Van egy CANEX bázis több kiskereskedelmi helyiséggel. A fitness és szabadidő központ ajánlatában szerepel egy fedett úszómedence, erosítő terem, tornaterem, színház, benti curling és jéghoki pálya, tekepálya, íjászat és egyéb szabadidős elfoglaltságok.


A város Moose Jaw

280 lakás van házasok számára, külön házaktól a sorházakig terjedő választékkal, kettő-négy hálószobával. Több mint 350 egyedülálló személy számára van szállás-lehetoség. Moose Jaw városban is lehet szállást találni (35.000 lakos), amely a bázistól nyolc kilométerre van északra. Egész skáláját tudják ajánlani a tanulók elhelyezését illetően, ha idegen állampolgárokról van szó.

Moose Jaw városa kb. félúton van Winnipeg és Calgary között a Trans-Kanada autópályán és a Kanadai Pacific vasútvonalon. Nemzetközi repülojáratokat el lehet érni Regina röpteréről, ami 40 percre van Moose Jawtól az autópályán.

A Moose Jaw-i emberek hagyományosan szeretettel fogadják és támogatják a nemzetközi személyzetet és a tanulókat. Egy vendéglátó bizottságot hoztak újra létre, amely az NFTC ezen aktivitását koordinálja.

Történelem

CFB Moose Jaw a brit Commonwealth légi gyakorló bázisa (BCATP) volt pilóták számára 1940 és 1945 között. 1951-ben megkezdődtek a NATO gyakorlatok, és azóta nemzetközi repülő-gyakorlatokat folytatnak a támaszponton mind a mai napig.

Tanulók a világ minden tájáról szerezték itt meg 'szárnyaikat' a Kanadai Erők 2 sz. Repülés Gyakorló Iskolájában. Az elkötelezett személyzet támogatásával a 'Big 2' mottójának megfelelően él: "nyugaton a legjobb".

 


  <<< vissza | főoldal | hírek | történet | koncepció | program elemzés | jelentkezés | kapcsolat |